Fogyókúra tippek

A fogyókúra tippek végeláthatatlan sokasága szembejön velünk a TV-ben, az újságokban, a reklámokban, az ismerősöktől, vagy az interneten keresgélve. De melyik a leghatásosabb fogyókúra? Egyáltalán miért hízunk? Mit ehetünk vagy mit nem ehetünk fogyókúra alatt? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ keresni, hiszen a diéta egy olyan téma, ami az ember élete során biztosan előtérbe kerül 1-2 alkalommal. Aztán persze olyan is van, akinek egész életét végig kíséri. Egyet már most elárulunk. A tartós fogyáshoz nem elég néhány hét, hónap szigorú étrend…

Fogyókúra

Mindenki szeretne jól kinézni. Ez persze nem azt jelenti, hogy csontsoványra kell fogyni, hiszen mindenkinek más az elvárása saját magával szemben, mindenki másképp érzi jól magát.

Nagyszerű, ha valaki akkor is elégedett magával, ha jelentős súlyfeleslege van, hiszen a belső értékek és egy ember megítélése nem szabad, hogy kizárólag a külsőn alapuljon. Mégis előbb-utóbb bárkinél eljöhet az a pont, akár egészségügyi dolog akár egy adott élethelyzet miatt, ami fogyókúrát kíván.

Fogyókúra sokféle létezik. Szénhidrátcsökkentett, keto diéta, káposztaleves diéta, napi egyszeri étkezéses diéta, vércsoportdiéta stb.… oldalakon át lehetne sorolni őket. Ilyenkor kevesebbet eszünk, odafigyelünk az ételeinkre és ha kitartás van, el is érjük a céljainkat. De vajon meg tudjuk -e tartani az elért súlyunkat? 

A szakemberek szerint a tartós és hatékony fogyáshoz nem elég a szigorú diéta és étrend, mozgás és életmódváltás is szükséges. Bizonyos dolgokat lehet, hogy örökre száműzni kell az életünkből és a konyhánkból!

Miért hízunk?

Érdekes kérdés, hogy miért hízunk? A WHO adatai szerint például nagyjából 800 kalóriával többet fogyaszt most egy átlagember naponta, mint a ’60-as években. De több a készételek, gyorsételek aránya is az étrendünkben, amik egészségtelenebbek, cukrosak, zsírosak, rostszegények. A stresszes életmód is rátesz a hízásra, a kevesebb és rendszertelen mozgás és a nagymértékű cukor fogyasztása.

Mi az a kalória?

A diétázás során gyakran felmerül, mi az a kalória? A kalóriát számoljuk vagy a szénhidrátot?

A kalória (pontosabban kilokalória) a test üzemanyaga. A szervezet elraktározza, majd energiaként használja fel. Ha többet viszünk be, mint amit elhasznál a test, megindul a hízás. Számos egyéni adottságtól függ a napi kalóriaigény, de átlagosan egy férfinak 1800 körüli, egy nőnek 1500 körüli.

Fogyókúra tippek

A diéta tippek ugyanúgy, mint az étrendek sokfélék lehetnek, minden embernek más, ami hatékony, ami beválik. Ha ki kellene emelni néhány „biztos befutót”, az alábbi diéta tippeket érdemes megfogadni:

  • szénhidrát helyett több fehérjét fogyasztani
  • stressz leküzdése (ezáltal a stresszevés kiiktatása)
  • rendszeres mozgás, torna, séta a természetben
  • pihentető, hosszabb alvás
  • reggel 1 pohár vízzel indítani
  • több zöldség és gyümölcs fogyasztás szénhidrát helyett
  • főétkezések között kisebb, közti étkezések (akár magvak, gyümölcsök, 1-1 fehérjeszelet, 1-1 joghurt vagy 1-1 pohár fehérjeital)
  • napi minimum 2-2,5 l víz fogyasztása
  • több leves fogyasztása, akár délben és este is

Fogyókúra étrend

Számos nagyszerű fogyókúra étrend elérhető az interneten, melyek lehetővé teszik a tudatos vásárlást, főzést, előkészülést a következő nap étkezéseihez, főzéseihez.

Ezek a fogyókúra mintaétrendek azért nagyon jók, mert változatosak és szinte bármely, általunk kiválasztott diétához fellelhetőek. Ugyanúgy találni keto mintaétrendet, mint szénhidrátcsökkentett diéta mintaétrendet is.

Ha pedig nem érsz rá főzni, a fogyókúrás ételeket házhoz is lehet rendelni.

Mit ehetek fogyókúra alatt?

Fontos, a napi többszöri, lehetőleg 2-3 óránkénti étkezés, hogy a vércukor stabil legyen. A vízivásra különös gondot kell fordítani, hogy hidratáltak legyünk és a méreganyagok, a felhalmozódott zsírok távozni tudjanak.

Ajánlottak az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, fehérjék és lehetőleg növényi zsiradékok. (pl. olívaolaj)

Fogyókúra ideje alatt mindenképpen érdemes megtámogatni a szervezetet különböző fogyókúra készítményekkel, vitaminokkal, hogy a kevesebb tápanyag miatt nehogy energiahiányos állapot alakuljon ki. Multivitamin is szedhető, de C-vitamin, kálcium és magnézium mindenképpen kelleni fog.

Finom levesek vagy a különböző ízesítésben elérhető fehérjeporok hasznosak a folyadékpótlásban és a telítettség érzés növelésében. Arról nem is beszélve, hogy fontos ásványi anyagokhoz juthatunk belőlük.

Mit nem ehetek fogyókúra alatt?

Ami biztosan nem ajánlott fogyókúra alatt, az a finomítottcukor és a finomított liszt. Ne vásároljunk készételeket és félkész ételeket! Ha átgondoljuk, mik azok az alapanyagok, amikből főzhetünk, ételt készíthetünk, bármikor össze tudunk dobni egy fogyókúrás tízórait vagy vacsorát, amiket akár munkába is elvihetünk.

Ha elhatározza, hogy fogyni szeretne, változtasson az étrendjén, az életmódján, válasszon valamilyen szimpatikus mozgásformát és meglátja, hogy kitartását hosszútávú siker koronázza majd!